Valvontakamerat

Valvontakamera-asennuksia halvalla ja helposti! Alueina Turku ja muu Varsinais-Suomi.

Turun Multiline Oy:lla on turvasuojaajan luvat ja teemme nykyaikaisia valvontakamera-asennuksia asiakkaan vaatimusten mukaan. Valvontakameroihin liittyvissä kysymyksissä ja tarjouspyynnössä pyydämme ottamaan ensisijaisesti yhteyttä sähköpostilla: info (at) multiline.fi

Nykyaikaisiin valvontakamerajärjestelmiin kuuluu olennaisena osana mobiililaitteiden (kännykät tai tabletit). Käyttäjä näkee vaikka toiselta puolelta maapalloa kameroiden lähettämän reaaliaikaisen videokuvan nopeasti ja vaivattomasti. Lisäksi tallenteiden selaaminen onnistuu yhtä helposti. Emme pidä kameroita varastossa, vaan jokainen järjestelmä suunnitellaan erikseen ja parhaiten soveltuvat komponentit hankitaan asiakkaan vaatimusten mukaan. Täten asentamamme laitteet edustavat aina uusinta teknologiaa ja asiakas ei maksa vanhentuneista laitteista.

Valvontakamerajärjestelmien hinnat vaihtelevat erittäin paljon riippuen järjestelmien kokoonpanosta ja asennuskohteesta. Alla muutamia hintaesimerkkejä:

Järjestelmä 1: Asiakkaalle toimitetaan tallentava kahden kameran järjestelmä tilaan, jossa kaapelit on valmiina. Kamerat asennetaan ja käyttäjä opastetaan kameroiden käyttöön.
Hinnat:
Kamerat tarvikkeineen 250€/kpl
Muistikortit 29€/kpl
Asennustyö ja opastus 120€

Järjestelmän hinta: 678€ + alv

Järjestelmä 2: Asiakkaalle toimitetaan yhden kameran järjestelmä piha-alueen reaaliaikaista valvontaa varten.

Hinnat:
Kamera tarvikkeineen 200€
Kaapelointi tarvikkeineen: 70€
Asennustyö ja opastus: 80€
Järjestelmän kokonaishinta: 350€ + alv

Järjestelmä 3: Asiakkaalle toimitetaan kuuden kameran järjestelmä varastotilan valvontaan suurella valvontakapasiteetilla ja liiketunnistimella, joka aktivoi tallennuksen ja lähettää sähköposti-ilmoituksen ja notifikaation puhelimeen.

Hinnat:
Kamerat tarvikkeineen: 280€/kpl
Kaapelointi ja asennus tarvikkeineen: 680€
Liiketunnistin: 49€
Tallennin tarvikkeineen ja POE-kytkin: 710€
Järjestelmän käyttöönotto ja opastus: 180€
Järjestelmän kokonaishinta: 3299€ + alv

 

Tässä pieni tietopaketti nykyaikaisista valvontakamerajärjestelmistä. Autamme järjestelmän suunnittelussa, mutta hyödyllistä on myös, että asiakkaalla on jonkinlainen käsitys järjestelmästä ja sen ominaisuuksista. Lisäksi tämän tietopaketin tarkoitus on oikaista ennakkoluuloja.

Käyttämämme kamerat ovat ns. IP-kameroita, eli tiedonsiirto tapahtuu verkkokaapelia pitkin. Käytämme edullisia, mutta luotettavia ja erittäin monipuolisilla ominaisuuksilla varustettuja kameroita. Merkkeinä ovat mm. Axis, Samsung, Dahua ja Hikvision. Jotta etäkatselu mobiililaitteella onnistuu, asennuskohteessa tulee olla internet-yhteydellä varustettu reititin. Toisaalta myös paikallisten järjestelmien teko on mahdollista, jos internet-yhteyttä ei ole käytettävissä tai sitä ei haluta. Tällöin etäkatselu ei luonnollisesti onnistu.

Järjestelmä voidaan rakentaa kahdella tapaa:
1) Kamera(t) liitetty suoraan reitittimeen verkkokaapelilla
-Yhden tai muutaman kameran järjestelmille, halpa ja yksinkertainen vaihtoehto
-Tallennus onnistuu muistikortilla, joka laitetaan suoraan kameraan (max. normaalisti 128GB)
-Tallennuskapasiteetti riippuu kuvanlaadusta, mutta esimerkiksi varsin edulliseen 32GB muistikorttiin mahtuu hyvällä suhteellisen hyvällä kuvanlaadulla jopa 100h videota
-Kameroiden virransyöttöön tarvitaan virtalähteet tai PoE-kytkin
-Reititin voi periaatteessa olla mikä tahansa, mihin saa verkkokaapelin kiinni. Jos on käytössä 4G yhteys, esimerkiksi Huawein reitittimet (hintaluokka 100-150€) ovat olleet varsin yhteistyökykyisiä (B315S, B593S). Näihin saa suoraan sim-kortin sisälle.

2) Kamerat liitetty verkkotallentimeen verkkokaapelilla
-Kamerat saavat virran verkkokaapelia pitkin
-Hintavampi vaihtoehto
-Tallennuskapasiteetti iso (useita terabittejä)
-Laajempia ominaisuuksia, tekee useiden kameroiden käyttämisestä helpompaa

Langattomia järjestelmiä ei yleensä tehdä. Verkkokaapelin maksipituus on 100m, pidempiin etäisyyksiin on ratkaisuja. Kaapelia saa mm. putkitettuna ja tuplakaapelina.
Tietokonetta ei tarvita suoranaisesti. Sitä voidaan kuitenkin käyttää esimerkiksi asetusten muuttamiseen, etävalvontaan ja tallenteiden katseluun.

PTZ-kameroita (eli kameroita, joita voi liikuttaa ja zoomata) ei tarvita tai käytetä kuin joissakin erikoistapauksissa (esimerkiksi myymälät, maastovalvonta). PTZ-kamerat ovat erittäin kalliita, vaativat huoltoa ja yleensä paremman tuloksen saa jo kahdella oikein sijoitetulla kameralla.

Mobiililaitteella etäkatselu on vaivatonta ja laitevalmistajan ylläpitämä maksuton ominaisuus.

Kameroita on ulkomuodoiltaan erilaisia (bullet, dome, turret). Dome-kamerat (kupolikamerat) ovat suosituimpia ja niiden etuina on mm. suoja likaa ja ilkivaltaa vastaan ja että kameran kuvauskohdetta ei pystytä näkemään kaukaa. Esimerkiksi bullet-kameran voi tökätä kepillä osoittamaan taivasta, dome-kameraa ei saa pois paikoiltaan tai rikki ilman työkaluja.

Kameroista voidaan hakea tyypillisesti kahta, joissakin tapauksessa kolmea eritasoista streamia. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että laite voi tallentaa esimerkiksi FullHD tai jopa 4K kuvanlaatua muistikortille/tallentimelle, mutta kännykässä etäkatselun resoluutio voi olla pienempi, verkkoyhteyden ja viiveen nopeuttamiseksi.

Kameroiden maksimi megapixelimäärä vaihtelee 2-8 megapikselin välillä. 2mp=FullHD, 8mp=4K.
Mitä isommalla resoluutiolla tallentaa, sitä isompi:
-tarkkuus
-verkon kuormittuvuus (esim. etätallennuksessa)
-tehon tarve esimerkiksi tallenteita katsellessa (harvat laitteet edes pystyvät näyttämään 4K laatua)
-tiedoston koko tallenteissa (eli paljonko videota mahtuu muistiin). Olennaisena asiana myös framerate, eli montako kuvaa sekunnissa videossa on. Esimerkiksi 1 tunti FullHD videota 20fps (=20kuvaa sekunnissa) vastaa n.1,5GB, kun taas 8mp (4K) laatu vaati lähes kymmenkertaisen tilan. Tällä hetkellä useimmat kamerat ovat 4mp.

Tallennus voi perustua liikkeeseen (alueen/herkkyyden voi määritellä), kuitenkin ulko-olosuhteissa lähes mahdottomuus päästä 100% tarkkuuteen (esim. varjot tulkitaan liikkeeksi, yöllä ötökät heijastavat IR-valoa). Tallennus voi olla myös jatkuva tai manuaalinen tai perustua esimerkiksi erilliseen PIR-liiketunnistimeen (mikäli kamera tukee tätä mahdollisuutta). Lisäksi näille voi määrittää kalenterin, milloin mikäkin on päällä. Erillisen liiketunnistimen avulla voidaan päästä hyvinkin lähelle 100% varmuutta.

Käyttämissämme kameroissa on erittäin hyödyllinen bufferiominaisuus, eli ne voidaan asettaa tallentamaan videota 5s-30s etukäteen. Eli jos kamera esimerkiksi kuvaa tietä liiketunnistusominaisuudella, se aktivoituu vasta kun auto on kamera näkökentässä, todennäköisesti muutaman sekunnin viiveellä, mutta bufferitallennuksella tallennus on alkanut ennen kuin auto on edes ollut kameran näköpiirissä. Tämä oli aiemmin liiketunnistustallentamisen kompastuskivi, nykyisin vahvuus.

Kameroita on saatavilla useilla eri ominaisuuksilla. Jos jokin ominaisuus on mielessä, kannattaa kysyä. Monet ovat jotakin kautta toteutettavissa. Muutamia käteviä ominaisuuksia on lueteltu tässä:
-Mikrofoniliitäntä: äänen tallennus onnistuu erillisellä mikrofonilla, mikäli kamera tukee sitä. Vain harvoissa on sisäänrakennettu mikrofoni.
-Alarm input: tätä tukeviin kameroihin voi liittää esimerkiksi liiketunnistimen, tai minkä muun anturin/kytkimen. Tällä voidaan ohjata tallennusta (tai sähköpostihälytystä) ja välttyä ”turhalta” tallennukselta. Lisäksi anturin aktivoitumisesta voidaan laittaa tulemaan notifikaatio puhelimeen (myös sähköposti). Liiketunnistimeen voidaan asentaa On/Off kytkin, jotta vältetään jatkuva aktivoituminen, kun itse ollaan paikalla (toteutettavissa monella eri tapaa), tai voidaan käyttää kalenteritoimintoa.
-Jos on käytössä tallennin, sen ominaisuuksiin kuuluu esimerkiksi, että yhden kameran aktivoituessa, voidaan aktivoida kaikki tai osa kameroista tallentamaan. Tallentimeen voi yhdistää näytön (vaikka television) ja hiiren, jolloin sillä on helppo katsella tallenteita ja muuttaa asetuksia.
-Etätallennus toimii kaikilla kameroilla, voidaan määrittää tietokoneeseen, mutta kuormittaa tietokonetta ja verkkoa paljon. Ei suositella.
Linssin koolla voidaan vaikuttaa kameran kuvakulmaan. Linssejä ei voi vaihtaa. Ylivoimaisesti suosituin ja kätevin linssikoko on 2.8mm ja kuvakulma n.100-106 astetta, joka vastaa ihmisen näkökenttää. Suositeltava asennuskorkeus 2.8mm kameralle on n.2-3m.
Kameroiden yökuvausominaisuuksissa on eroja. Yökuvaus on aina mustavalkoista, mikäli tarpeeksi valoa ei ole ylläpitämään päivämoodia. Muutamalla ulkovalolla saa parannettua yökuvausta huomattavasti.